Publicaties

Sanne, Linde en Ilse overtreffen zichzelf: ‘Ik zie niet meer op tegen het praten met vreemden’

Ze zijn een stuk zelfverzekerder geworden. Sanne Vallentgoed (16) uit Westervoort en de Duivense zusjes Linde (17) en Ilse (13) Blaauw hebben maatschappelijke diensttijd (MDT) gedaan en zijn een beetje een ander mens geworden. Hier vertellen ze hoe ze dat hebben gedaan.

Linde Blaauw (17), Duiven, vmbo Candea College.
Wat gedaan? ,,Ik heb mijn opa geholpen in het verpleeghuis. Hij heeft parkinson en ik heb hem geduwd in de rolstoel. Samen hebben we aan de Duivense vierdaagse meegedaan. Ik heb meegeholpen met koken en heb spelletjes georganiseerd op de afdeling. Daarnaast heb ik in de OGtent opgetreden als gastvrouw. Ik heb mensen ontvangen, hun plek gewezen en hun jas aangenomen.”

Wat geleerd? ,,Ik heb adhd en autisme en ben nooit zo sociaal geweest. Ik zat vaak alleen thuis en als mijn tweelingzus Mirte vrienden in huis haalde, dan vond ik het moeilijk met ze om te gaan. Door MDT ben ik vrijer en zelfverzekerder geworden. Ik ben nu beter in de omgang met anderen. Als er nu mensen thuiskomen, dan kan ik erbij zitten en praten. Ik voel dat als een grote vooruitgang.”

Sanne Vallentgoed (16), Westervoort, sociaal werk Graafschap College Doetinchem
Wat gedaan?
,,Ik heb met ouderen gewerkt in een verpleeghuis. Ik heb een high tea georganiseerd, heb spelletjes gedaan en appelsap rondgebracht. Dat vond ik erg leuk. In het tweede jaar heb ik bovendien een focustraining gedaan in Loenen op de Veluwe. Dat betekent dat ik vier dagen ben weggeweest met een groep jongeren om uit onze comfortzone te stappen. We hebben gebokst, gemediteerd en in een ijsbad gezeten.”

Wat geleerd? ,,Ik was een stil meisje en vond het eng om op mensen af te stappen. Door MDT heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en zie ik niet meer op tegen het praten met vreemden.”

Ilse Blaauw (13), Duiven, vmbo Candea College
Wat gedaan? ,,Ik heb gesport met kinderen in een tehuis en heb thee gedronken met ouderen in een verpleeghuis. Ook heb ik eten geserveerd en automobilisten naar hun parkeerplek begeleid bij een groot feest in Didam.”

Wat geleerd? ,,Ik heb geleerd ouderen te respecteren en geduld te hebben met mensen die niet heel veel kunnen. Ook heb ik als parkeerwacht praktische vaardigheden opgedaan.”

Wat houdt de maatschappelijke diensttijd in?
De drie meisjes behoren tot de drieduizend jongeren van 12 tot 30 jaar in de regio Arnhem die sinds 2018 hebben deelgenomen aan maatschappelijke diensttijd. Dat is een programma van de overheid dat erop is gericht jongeren zich mentaal beter te laten voelen. Ze draaien steeds drie maanden mee in een project en fluiten dan bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden ouderen als buddy. MDT helpt jongeren hun plek in de samenleving te vinden. Is MDT werkelijk nodig? Redden jongeren het niet meer alleen met school, vrienden en familie? ,,Veel wel, maar lang niet allemaal”, zegt Annie Huuskes, die namens de jongerenorganisatie Hope XXL de maatschappelijke diensttijd in Duiven en Westervoort mee organiseert. ,,Pubers zitten soms in een bubbel en laten zich daar niet gemakkelijk uitlokken. Voor sommigen is een telefoontje plegen al een uitdaging. Of op tijd komen.”

Elke jongere die wil, mag eraan meedoen
Maatschappelijke diensttijd is niet verplicht en je mag er ook aan meedoen als je goed in je vel zit. Want elke jongere kan door vrijwilligerswerk wel iets leren. ,,Wij hebben een digitaal projectboek waarin de projecten staan opgesomd waaraan je mee kunt doen”, vertelt Huuskes. ,,Elk project duurt tachtig uur. Je doet het werk buiten schooltijd. In het projectboek registreer je ook je gewerkte uren en noteer je wat je geleerd hebt en wat je nog belemmert.” In MDT gaan miljoenen om, die besteed worden aan de coaching en begeleiding van de jongeren. Bij de recente gesprekken over de landelijke onderwijsbegroting dreigde de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB er een einde aan te maken, maar dit is door toedoen van oppositiepartij CDA uiteindelijk niet gebeurd. In Duiven en Westervoort is het budget onlangs zelfs nog uitgebreid met bijna een half miljoen voor de begeleiding van jongeren met speciale uitdagingen. Beide gemeenten hadden daar samen een aanvraag voor ingediend. ,,MDT heeft drie pijlers”, vat Huuskes samen. ,,Je ontmoet anderen buiten je bubbel, je ontdekt je talenten en leert vaardigheden aan, bovendien doe je iets voor een ander. Dit project doet veel jongeren goed. Het is fijn dat we ermee door mogen gaan.”

Geschreven door: