Algemeen

Nieuwe Subsidie voor uitvoering MDT-traject in 2023-2026

Hope XXL krijgt een aanzienlijke financiële ondersteuning van 4,4 miljoen euro. Deze subsidie is bedoeld om de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) voor jongeren in de regio vorm te geven gedurende de periode 2023-2026.

Chris van de Ven, de oprichter van Hope XXL, deelt zijn enthousiasme: “Vierduizend jongeren zullen zich inzetten voor de samenleving, hun talenten ontwikkelen, een netwerk opbouwen en waardevolle ervaring toevoegen aan hun cv. Wat een fantastische kans!” De toekenning van deze subsidie is het resultaat van eerder succes. In 2020 ontving Hope XXL al een subsidie voor de implementatie van het MDT-traject, destijds voor een periode van twee jaar en gericht op 1260 leerlingen van het Candea College, Liemers College, Lyceum Elst en Maarten van Rossem in Arnhem. Van de Ven benadrukt: “Met succes afgerond, waarbij in totaal 1.305 leerlingen hebben deelgenomen.” Gedurende de afgelopen twee jaar hebben deze jongeren, onder begeleiding van een jongerencoach, zich gedurende zes maanden ingezet voor de uitvoering van één of meerdere Tr8-projecten van Hope XXL, tegen een vergoeding van vijfhonderd euro. Deze projecten variëren van het organiseren van voorzittersdiners, het omtoveren van rommel tot schoonheid in samenwerking met Rijkswaterstaat, tot bijeenkomsten met ouderen, diners, hightea’s, film- en spelletjesmiddagen.

Dankzij het succesvolle traject van Hope XXL wordt het verhaal voortgezet met de steun van deze miljoenensubsidie, die een langere looptijd en bredere samenwerking met meer partners mogelijk maakt. Nieuwe scholen, waaronder Westeraam in Elst en Symbion in Didam, voegen zich bij het initiatief, evenals Rijn IJssel en de HAN. Chris van de Ven benadrukt: “Wij nemen de scholen alle zorgen uit handen. Ze hebben behoefte aan projecten waarbij hun leerlingen groeien door kennis en ervaring op te doen die buiten de schoolmuren niet te verkrijgen zijn. Zij kunnen deze plannen zelf niet uitvoeren, maar wij wel. We zijn volledig geïntegreerd in de samenleving.” Het speciale Management Team (MT) van Hope XXL, bestaande uit Van de Ven, Ans van Eijndhoven, Rob Vissers, Lotte Jansen en Anny Huuskes, stuurt het MDT-traject aan. Van de Ven voegt toe: “We onderhouden nauw contact met de samenleving, variërend van buurtzorg tot sportclubs en De Zonnebloem. Hope XXL is diep verankerd, en de communicatielijnen zijn kort.” Nieuwe ideeën borrelen op, zoals ‘De Mast’, het voormalige jeugdhonk op de parkeerplaats van DVV, dat nieuw leven is ingeblazen met de huisvesting van Makerspace. Een ander opkomend project is de realisatie van een gamecafé.

Geschreven door: