in de Krant

MDT’er in het zonnetje: Roan helpt

ZEVENAAR – Volgens cijfers van het CBS zijn mensen de afgelopen jaren steeds minder vrijwilligerswerk gaan doen. “Waar in 2012 nog de helft van de mensen van 15 jaar en ouder aangaf vrijwilligerswerk te hebben gedaan in de afgelopen 12 maanden, was dit cijfer in 2022 gedaald tot 41 procent”, aldus het CBS.

Deze daling heeft uiteraard te maken met de coronacrisis, maar de trend is al sinds 2017 zichtbaar. En dat terwijl de positieve effecten van het doen van vrijwilligerswerk in talloze onderzoeken zijn aangetoond. “Bij HOPE-XXL zijn we daarom maar wat blij dat er nog altijd jongeren zijn die wél iets willen doen voor een ander, en zetten deze daarom graag in het zonnetje”, aldus het bestuur.

Zo doet Roan, leerling van het Liemers College Zonegge, dit schooljaar mee aan MDT. Om zijn tachtig uur te vullen, heeft hij helemaal zelf een leuk project bedacht. Eens per week gaat Roan namelijk naar zijn oude basisschool om daar de leerlingen van groep 4, 5 en 6 te helpen met onder andere rekenopdrachten. Dan doen ze met de methode ‘Rekentijger’: “Met Rekentijger ga je met de kinderen een soort wiskunde doen, we hadden het de vorige keer namelijk over priemgetallen. We gaan ze dus extra uitdagen om het maximale uit hun zelf te halen”, aldus Roan . Uit het meest recente onderzoek van de PISA (Programme for International Student Assessment) is gebleken dat Nederlandse middelbare scholieren veel slechter scoren op leesvaardigheid, wiskunde en natuurwetenschappen dan een paar jaar geleden, dus de maatschappelijke relevantie van Roans project staat buiten kijf!

Een dag op de basisschool begint volgens Roan altijd gezellig met een kopje koffie in de lerarenkamer, waarna ze snel aan de slag gaan. Naast het helpen met opdrachten, helpt hij ook als pleinwacht tijdens de pauzes. Dit om de leraren een klein beetje te ontlasten, en daar zullen ze hem zeker dankbaar voor zijn! Roan wilde dit graag doen omdat hij de sfeer op de basisschool waar hij zelf heeft gezeten altijd prettig vond en omdat hij het leuk vindt om de leerlingen te kunnen helpen. “De kinderen vinden het ook heel fijn dat er net iets meer hulp is. Met sommige kinderen heb ik echt al een band en klets ik gezellig mee!”, vertelt Roan enthousiast. Het is duidelijk dat zowel de basisschoolleraren als -leerlingen erg blij zijn dat Roan voor zijn MDT wekelijks bij hen langskomt. Laten we hopen dat Roan een inspiratie kan zijn voor deze leerlingen, die misschien voor een eigen MDT over een paar jaar dan ook weer terugkeren op hun basisschool!

Geschreven door: