Publicaties

Jan Terlouw Over het Belang van Maatschappelijke Diensttijd

In een speciale aflevering van de Podcast of HOPE roept Jan Terlouw, natuurkundige, schrijver en voormalig politicus, het nieuwe kabinet op om het besluit om de subsidie voor Maatschappelijke Diensttijd (MDT) te stoppen, te heroverwegen. Terlouw, die enkele jaren geleden al eerder te gast was in de podcast, benadrukt het grote belang van MDT voor jongeren en de samenleving als geheel.

In het gesprek deelt hij zijn eigen ervaringen als jongere tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin hij verantwoordelijkheid droeg door vluchtelingen te helpen. Deze ervaringen hebben een blijvende invloed gehad op zijn leven en hem geleerd dat verantwoordelijkheid een bron van geluk kan zijn. Volgens Terlouw is MDT geen vervelende verplichting, maar juist een recht en een kans om deel uit te maken van de samenleving.

Hij ziet Maatschappelijke Diensttijd als een manier om jongeren te betrekken bij de samenleving en hen te helpen een gevoel van zingeving en waardering te vinden. Hij is bezorgd dat het stoppen van de subsidie deze kansen voor jongeren wegneemt. Terlouw stelt dat jongeren zich gelukkig voelen als ze iets kunnen bijdragen aan anderen die minder geluk hebben, en dat het belangrijk is om jongeren te laten ervaren dat het hebben van verantwoordelijkheden ook een voorrecht is.

Met zijn oproep aan de politiek hoopt Jan Terlouw dat meer jongeren de kans krijgen om via MDT betrokken te raken bij de samenleving en zo een positieve bijdrage te leveren aan hun eigen toekomst én die van anderen.

Wil je meer weten over Maatschappelijke Diensttijd en hoe jij je kunt inzetten voor de samenleving? Bezoek dan onze website en ontdek de mogelijkheden!

Geschreven door: