in de Krant

Jongeren helpen in Repair café

Bij het Repair Café in Zevenaar staan vrijwilligers klaar om kapotte spullen een nieuw leven te geven. HOPE XXL organiseerde afgelopen woensdag in samenwerking met het Repair Café de eerste fiets reparatiemiddag waarbij mensen gratis hun fiets konden laten repareren.

We leven in een maatschappij waarin spullen snel vervangen worden met nieuwe producten in plaats van het oude repareren en dat is zonde. Martine Grijpink, sociaal werker bij Repair Café Caleidoz, beschrijft het belang van het repareren van oude spullen en het doel om dat samen met jonge vrijwilligers te doen. “We willen samen met de jeugd aan mensen overbrengen om spullen te repareren in plaats van nieuw te kopen.” Daarom leek het haar en de jongeren van HOPE XXL een goed idee om een middag samen te repareren. Nu de zomer er aan komt hebben zij gekozen om deze middag in het teken te zetten van het repareren van fietsen.

Elvy, Bente en Jade, leerlingen van het Liemers College in Zevenaar, hebben de handen uit de mouwen gestoken en zijn een middag aan de slag gegaan bij het Repair Café. Ze doen bij HOPE XXL mee met MDT (Maatschappelijke DienstTijd). In totaal zetten zij zich 80 uur in voor de samenleving, waarbij zij ook hun eigen talenten ontwikkelen. Zo hebben deze jonge dames onder andere een bingo georganiseerd voor bewoners van de Liemerije en pannenkoeken gebakken voor ouderen in Duiven en nu dus het repareren van fietsen.

De jongeren werden begeleid door twee vrijwilligers van Caleidoz, Theo en Eric, twee vriendelijke en enthousiaste vakmannen. Voordat ze aan de slag gingen met het repareren van fietsen, deelde Theo een groot deel van zijn kennis over fietsen. Hij heeft zelf 15 jaar als zelfstandig ondernemer met bromfietsen gewerkt en daarna als fietsenmaker. Met veel passie leerde hij Elvy, Bente en Jade over de basis van de fiets en hoe je wat moet repareren: het plakken van een band, het vervangen van een voorlamp, welke soorten remmen er zijn en hoe je een stuur weer vast zet.
Voor Elvy, Bente en Jade, was het vooral een leerzame middag. Deze activiteit was voor hen maar een klein onderdeel van de gehele MDT-reis, maar daardoor niet minder belangrijk. De meiden vertelden over de activiteiten die zij al gedaan hebben. De ene leuker en leerzamer dan de ander, maar over de gehele MDT zijn ze tevreden. Veel projecten gaan voor hen vooraf om het plezier dat ze er zelf mee hebben en later zijn ze zich bewust van dat het project of de activiteit maatschappelijk ook heeft bijgedragen. “Achteraf zie ik vaak dat ik heb bijgedragen en dan vind ik het leuk,” Zegt Bente over haar MDT.

Op woensdag 12 juni is de volgende middag van het Repair Café. Afgelopen woensdag zijn er minder fietsen gerepareerd dan de vrijwilligers en de jongeren hadden gehoopt. Daarom zal deze middag opnieuw de mogelijkheid zijn om gratis je fiets te laten repareren. Ook dan door MDT-jongeren onder begeleiding van Theo en Eric én geheel gratis. Op deze manier zijn de jongeren van Hope-xxl samen met het Repair Café bezig met duurzaamheid en zetten zij zich in voor de maatschappij.

Geschreven door: