in de Krant

Jongerenconferentie in Paleis Soestdijk

DUIVEN/ZEVENAAR – Op 22, 23 en 24 mei nemen jongeren van Candea College en Liemers College deel aan een bijzondere MDT-reis. Zij zullen aanwezig zijn bij de conferentie ‘PARTICIP8!’ in de orangerie van Paleis Soestdijk. HOPE XXL organiseert in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en jongerenvertegenwoordigers van de Nationale Jeugdraad een conferentie die geheel in het teken staat van jongerenparticipatie.

De gemotiveerde en enthousiaste jongeren hebben zich opgegeven voor deze MDT-reis via werving op school. Voorafgaand aan de conferentie vond er een voorbereidingsbijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst werden de jongeren klaargestoomd voor the real deal in Soestdijk. Ze kregen uitleg over MDT, HOPE XXL en wat de conferentie inhoudelijk behelst.
Tijdens de conferentie zullen de jongeren gedurende drie dagen lezingen, interviews en colleges volgen van diverse gastsprekers. De gastsprekers zijn mensen wie op hun eigen manier participeren in de samenleving. Zij zullen de jongeren meegeven hoe zij dit doen op lokaal, regionaal, nationaal een internationaal niveau om jongeren ervan bewust te maken dat je op kleine én grote schaal verschil kan maken!
Vervolgens zullen de jongeren alle informatie en kennis die ze opdoen, verwerken tijdens te volgen workshops. De uitkomst? Een brief naar António Guterres, de huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Deze ‘message in a bottle’ zal een boodschap bevatten van de jongeren aan Guterres waarin zij laten zien hoe zij als jongere kunnen bijdragen aan een mooiere en betere wereld. Een gedachtegoed dat aansluit bij de visie van HOPE XXL: aan het eind van de 21ste eeuw waardeert iedereen zijn of haar leven met een 8!
Een aantal jongeren heeft motivatiebrieven geschreven waarin zij aangeven waarom zij mee willen doen aan PARTICIP8!. Tessa Bosman schreef: “Deze reis spreekt mij heel erg aan, omdat ik geef om de wereld (onze planeet) en hoe mensen hierin leven. Dit kan wel een beetje beter en daar wil ik zelf graag een aandeel in hebben. Ik vind het belangrijk dat mensen een goed en fijn leven hebben in een goede wereld. Daar wil ik voor staan en voor gaan. De wereld zou verbeterd kunnen worden en dan bedoel ik niet alleen het klimaat. Mensen kunnen ook wel beter met elkaar omgaan, liever zijn, meer open staan voor anderen. Ik hoop dat ik hier iets aan bij kan dragen.”
Vandaag reizen de jongeren af naar Soestdijk. Wordt vervolgd!.

Geschreven door: