Selin Usma, 22 jaar en student Social Work aan de HAN in Nijmegen, werkt als MDT-coach bij HOPE XXL. Bij de “Special Challenges” begeleidt ze jongeren om hun talenten en maatschappelijke betrokkenheid te ontdekken. In een openhartig gesprek met collega-coach Laura Le Noble deelt Selin haar ervaringen, dagelijkse werkzaamheden en de waarde die ze ziet in haar werk.
De weg naar HOPE XXL Op de vraag hoe ze bij HOPE XXL terecht kwam, vertelt Selin enthousiast over haar achtergrond: “Ik heb altijd een passie gehad voor de zorg. Deze interesse, gecombineerd met mijn liefde voor het helpen van mensen, bracht me bij Special Challenges van HOPE XXL.” Ze ziet dit veld als een manier om jongeren te helpen meer te weten te komen over hun capaciteiten en hun impact in de samenleving.
Het moeilijkste aan werken met jongeren Selin heeft een duidelijke passie voor haar werk met jongeren.
“Wat me het meest aanspreekt aan deze doelgroep is de kans om echt een positieve impact te maken,”
vertelt ze aan Laura
“Jongeren ontwikkelen zich enorm snel en werken aan zulke levendige projecten kan dat positief beïnvloeden. Het is altijd een uitdaging om hun energie in goede banen te leiden, maar dat is juist wat het zo waardevol maakt.”
De kern van een leerzaam MDT-traject Een succesvolle MDT draait volgens Selin vooral om betrokkenheid en praktijkervaring.
“Het is belangrijk dat jongeren actief meedoen en leren door te doen”
legt ze uit.
“Daarom is de MDT-activiteit dan ook intensief en pass echt leerzaam wanneer jongeren verantwoordelijkheden krijgen en een bijdrage kunnen leveren aan een project dat hen aanspreekt. Dat helpt niet alleen bij hun zelfvertrouwen, maar ook bij hun maatschappelijke bewustzijn.”
Ongemotiveerde jongeren betrekken Laura vraagt hoe Selin omgaat met jongeren die minder gemotiveerd zijn.
“Eerlijk gezegd heb ik dit nog niet vaak meegemaakt, maar ik denk dat de sleutel ligt in het vinden van hun eigen interesses,”
zegt Selin.
“Jongeren voelen zich beter betrokken als het project aansluit op datgene wat zij zelf willen. Het is aan ons om hun passie te vinden en hen te helpen die te verkennen en zich ermee te verbinden. Zo kunnen we proberen hen echt bij het project te betrekken.”
Werken met verschillende jongeren Buiten de eigen begeleidde kring biedt Selin samenwerking en projectontwikkeling aan. “Ik vind het belangrijk dat jongeren leren hun eigen problemen en uitdagingen te identificeren en zelf oplossingen te vinden,” vertelt ze. “Het feit dat ze aan een groter project werken waarin hun persoonlijke betrokkenheid niet de enige vereiste is, betekent dat het voor hen zowel uitdagend als lonend is.”
Daarnaast werkt Selin nauw samen met jongeren aan het project Liemers Lab, een traject waarin ze werken aan verschillende maatschappelijke projecten.