in de Krant

Leerlingen van Liemers College genieten van Project de Liemers

ZEVENAAR – Twee weken lang hebben zo’n tachtig mavo 2 leerlingen van het Liemers College Zonegge in Zevenaar zich ingezet voor hun MDT.

Deze reis begon met een week lang ‘Project de Liemers’, onder de bezielende leiding van de docenten Edwin van Eijck en Paul Buser. Paul Buser: “Tijdens deze projectweek gaan de leerlingen op zoek naar de Liemerse identiteit. Dat deden zij door het volgen van vakoverstijgende gastlessen, onder andere bij De Groene Schuur in Groessen, en door te mountainbiken door Montferland. Er is zelfs een ‘Liemers band’ ontstaan die binnen twee dagen een lied over de regio hebben geschreven! Natuurlijk mocht ook de fietstocht door de Gelderse Poort niet ontbreken.”

In de week die daarop volgde, maakten de leerlingen hun overige MDT-uren. Op maandag namen zij deel aan een workshop genaamd ‘TMI’, waar zij leerden over online haat en het creëren van een veilige online samenleving. Op dinsdag waren zij zelf aan de beurt. Ieder groepje kreeg een USB-stick, waarop zij een creatief product mochten zetten om datgene wat zij de dag ervoor geleerd hadden over te kunnen brengen op basisschoolleerlingen. Sommige leerlingen kozen voor een vlog of een toneelstukje, en er is zelfs een heuse podcast gemaakt. Aan het eind van de dag zijn alle USB-sticks aangeboden aan basisschool De Lindenhage.

Op woensdag was het tijd voor ‘De Parade’. Na een presentatie van Jan Daamen van stichting GoClean konden de leerlingen aan de slag. Ze mochten zelf pakketjes samenstellen die zij later na een gezellig gesprek aan de deur aan de buurtbewoners van omliggende wijk mochten overhandigen. De rest van het groepje hield zich bezig met het netjes maken van de wijk. In totaal is er binnen korte tijd zo’n 30 kilo aan zwerfafval verzameld.

Maar de week was nog niet voorbij: op donderdag is er gezamenlijk gekeken naar de film ‘Koning van Katoren’, om vervolgens aan de slag te gaan met project ‘Tijdscapsule’. Hierbij maakten de leerlingen een tijdscapsule die pas over vijftien jaar geopend mag worden. Deze bevatte onder andere tien lessen die de leerlingen aan de volgende generatie mee wil geven, en een aantal leuke items waarvan de leerlingen denken dat deze in de toekomst wel van pas zou kunnen komen, of juist misschien wel niet eens meer bestaan!
Op vrijdag was het carrièredag, waarbij de leerlingen een dagje meeliepen bij het werk van iemand in hun omgeving. “Al met al kunnen we stellen dat het twee zeer geslaagde weken waren waar de leerlingen van genoten hebben, en we kunnen niet wachten tot volgend jaar!”

Geschreven door: