in de Krant

De start van een nieuw schooljaar binnen MDT

Met veel enthousiasme gaat een nieuw schooljaar van start binnen het MDT-programma. De kick-off begint rustig en informeel, met een interactieve quiz waarin jongeren ontdekken wat er het komende jaar op de planning staat. Als afsluiting van deze introductieactiviteit is er een gezamenlijke lunch, die een mooie gelegenheid biedt om elkaar beter te leren kennen.

Het nieuwe schooljaar brengt hoop en ambitie met zich mee voor het MDT-programma. Er is een sterke wens dat veel enthousiaste leerlingen zich aansluiten om iets waardevols te betekenen voor de maatschappij. Daarnaast hoopt het team zich nog verder te integreren binnen de scholen en bij te dragen aan de ontwikkeling van de talenten van de jongeren door middel van MDT.

“Afgelopen jaren hebben zo veel jongeren zich ingezet voor de maatschappij. Dit gebeurde onder begeleiding van de MDT-coaches van Hope-XXL. Het ziet er nu naar uit dat we geen nieuwe subsidie gaan krijgen, dus doen we erg ons best om een mooi laatste jaar neer te zetten, maar ook om te zorgen dat de scholen zonder ons verder kunnen gaan met de bestaande en soortgelijke projecten.”

Vertelt Lieke, MDT-Coach op Liemers College Heerenmäten.

Dit jaar zijn er binnen MDT verschillende projectweken gepland, waarin leerlingen actief de verbinding met hun omgeving zullen aangaan. Max Hoving, o.a. verantwoordelijk voor de PR en communicatie binnen Hope-XXL, vertelt:

“Op bijna alle locaties organiseren wij projectweken. Scholen hebben twee volledige weken per jaar gereserveerd waarin leerlingen zich kunnen richten op talentontwikkeling en maatschappelijke projecten. Dit kan variëren van het verzorgen van een ontbijt in een verzorgingstehuis tot schoonwandelen, waarbij zwerfafval wordt gemonitord, bijvoorbeeld bij de AVR in Duiven. Daarnaast zijn er tal van andere projecten die bijdragen aan een betere samenleving.”

Zo staat er een fietstocht door de Liemers op het programma, waarbij jongeren kennismaken met de lokale cultuur en geschiedenis. Daarnaast bezoeken ze verschillende religieuze locaties, zoals een kerk, moskee en synagoge, om meer te leren over diversiteit en tolerantie.

Dit jaar is Prinsjesdag van groot belang voor het MDT-programma. Op deze dag zal duidelijk worden of MDT een subsidie van de overheid ontvangt om door te kunnen gaan zoals het nu functioneert . De MDT-projecten zijn niet alleen in het belang van de jongeren die mee doen. Deze jongeren leveren een grote bijdrage aan de partners waar Hope-XXL mee samenwerkt.

“De vraag naar vrijwilligers is groot. Het is zo mooi dat we met een jonge generatie werken en die mogen motiveren om zich in te zetten voor de maatschappij. Elk schooljaar gaan er veel jongeren naar verzorgingstehuizen als de Liemerije om activiteiten te organiseren, of ze helpen bij activiteiten van De Zonnebloem. Zonder nieuwe subsidie kunnen wij dit niet meer organiseren zoals we dat nu doen. Dat zou niet alleen voor ons, maar ook voor onze partners erg jammer zijn.”

Aldus Lieke, MDT-Coach op Liemers College Heerenmäten. De beslissing of MDT subsidie zal ontvangen, is cruciaal voor het voortbestaan van het programma en de manier waarop het jongeren blijft inspireren en ondersteunen.

Voorbereiden op Prinsjesdag doet het MDT-team niet; ze gaan simpelweg door met hun werk. Het team blijft zich inzetten voor de jongeren en de maatschappelijke impact die ze willen maken, ongeacht de uitkomst. Zo zorgen ze ervoor dat elke dag telt, ongeacht wat de toekomst brengt.

Wil je laten horen dat je van mening bent dat MDT moet blijven bestaan? Dat kan door de petitie te tekenen op petities.nl/petitions/behoud-de-maatschappelijke-diensttijd?locale=nl

 

Geschreven door: