In cultuurcentrum De Ogtent in Duiven zijn deze week diverse projecten van start gegaan onder de vlag van het Liemers Lab. Studenten van Rijn IJssel en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werken hierbij samen aan oplossingen voor sociale vraagstukken in de regio. De projecten richten zich op het tegengaan van eenzaamheid en het vergroten van financiële bewustwording bij jongeren met een focus op samenwerking tussen verschillende opleidingen.
Het Liemers Lab biedt studenten de mogelijkheid om theorie direct in de praktijk toe te passen. In De Ogtent werken mbo-studenten van Rijn IJssel en hbo-studenten van de HAN samen in teams aan maatschappelijke uitdagingen die door lokale organisaties en gemeenten zijn aangedragen. Deze aanpak zorgt niet alleen voor vernieuwende ideeën, maar ook voor een waardevolle leerervaring voor de studenten.
Innovatie door verbinding
“Het mooie aan het Liemers Lab is dat we verschillende gebieden samenbrengen doordat verschil-lende opleidingen samenwerken” zegt studente Daan. “Mbo-stu-denten zijn vaak heel praktisch ingesteld, terwijl hbo-studenten meer op theoretische en onder-zoek gericht zijn. Die combinatie leidt tot verrassende oplossingen. Zo leer je ook nog veel van elkaar”
Vica Groen, student Sociaal Werk aan Rijn IJssel: “Ik leer hier niet alleen van mijn docenten, maar ook van mijn medestudenten. Het samenwerken met studenten van andere opleidingen geeft mij nieuwe inzichten, vooral op het gebied van projectmatig werken.”
Ze hebben een project genaamd Liemers United in samenwerking met Sante partners. Hierbij gaan de jongeren voetballen en coachen de studenten hierbij daarnaast nog op persoonlijke problematiek. Het is de bedoeling dat de studenten een voetbaltoernooi gaan organi-seren tussen Liemers United en andere voetbal teams van jongeren centrums.
Naast het project Liemers United is er ook een project waarbij jongeren bewustwording krijgen over schulden en financiën. De studenten geven voorlichtingen over wat schulden zijn, hoe je schulden kan voorkomen en hoe hiermee om te gaan. Dit doen ze onder andere op basisscholen maar ook op het voortgezet onderwijs. “ je ziet dat de jongeren door de optie ‘achteraf betalen’ snel in de schulden komen zonder daar besef van te hebben. Dit project is daarom erg belangrijk en sluit erg aan op wat er nodig is om ze te helpen” legt student Luca van Nek uit.
Praktijkervaring en maatschappelijke impact
De projecten in het Liemers Lab worden niet alleen uitgevoerd in opdracht van de gemeente Duiven, maar ook in samenwerking met lokale welzijnsorganisaties en bedrijven. Hierdoor ontstaat een directe koppeling tussen onderwijs en de praktijk, wat zowel de studenten als de gemeenschap ten goede komt.
Een blik op de toekomst
De komende maanden zullen de teams hun projecten verder uit-werken. De resultaten worden aan het eind van het semester gepresenteerd tijdens een open dag in De Ogtent.
Met deze nieuwe lichting projecten laat het Liemers Lab zien hoe de combinatie van onderwijs, praktijk en maatschappelijke betrokken-heid kan bijdragen aan een sterker en socialer Liemers.