in de Krant

Jongeren maken sigarettenafval zichtbaar

MDT-ers voeren peukenmonitoring uit op het Eilandplein
Op vrijdagmiddag 14 februari gingen drie jongeren de straat op met een duidelijke missie: sigarett-enpeuken zichtbaar maken als milieuprobleem. Ayas, Ian en Loek, deelnemers aan de Maatschap-pelijke Diensttijd (MDT), trokken onder begeleiding van Stichting GoClean naar het Eilandplein. Hun doel? Niet alleen peuken oprapen, maar ook voorbijgangers bewust maken van de enorme hoeveelheid sigarettenafval op straat.

De jongeren startten hun route bij het Candea College en liepen via Triominos naar het Eilandplein, waar werkzaamheden aan de gang waren. Ze beperkten zich daarom tot het gebied tussen de bloemenwinkel en de Jumbo.

Peukenmonitoring: een confronterend straatbeeld
Sigarettenpeuken vallen vaak niet op, juist omdat ze overal liggen. Om dat te doorbreken, tekenden de jongeren een cirkel om elke peuk die ze vonden, alsof het een ‘plaats delict’ was. “Mensen kijken er meestal overheen,” zegt Loek. “Maar door die cirkels zien ze ineens hoeveel er eigenlijk liggen.”

Ze schatten het aantal gevonden peuken tussen de 375 en 475, maar na telling bleek het werkelijke aantal veel hoger: 754 sigaretten-filters in een paar uur. “Dat is echt bizar veel,” concludeert Ayas. afbreekbaar zijn.

De impact van één sigarettenpeuk
De actie was niet bedoeld om rokers te bekritiseren, maar om bewustzijn te creëren over de milieuschade. “Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen,” zegt Jan Daamen van Stichting GoClean. “Dat is meer dan iemand in een jaar drinkt aan water, thee en koffie samen.”
Daarnaast denken veel mensen ten onrechte dat filters biologisch afbreekbaar zijn. “Sigarettenfilters zijn van plastic gemaakt,” legt Daamen uit. “Ze vergaan niet, maar brokkelen af tot micro- en nanoplastics, die in het milieu en uiteindelijk in ons eigen lichaam terechtkomen.”
Naast watervervuiling en plastic-vervuiling vormen sigarettenpeu-ken ook een gevaar voor dieren. Vogels en kleine dieren slikken ze in, met mogelijk dodelijke gevolgen.

en vrachtwagen vol peuken per dag
Jaarlijks belanden naar schatting zeven miljard sigarettenpeuken op straat in Nederland – dat komt neer op een volle vrachtwagen per dag. Met hun actie hebben Ayas, Ian en Loek een klein deel opgeruimd, maar vooral een krachtige boodschap uitgedragen: sigarettenfilters horen niet op straat. “Het lijkt misschien iets kleins, een peuk,” zegt Ian. “Maar als je er zo veel bij elkaar ziet, besef je pas hoe groot het probleem is.” Door hun inzet hebben de jongeren niet alleen het Eilandplein schoner gemaakt, maar ook een belangrijke stap gezet richting bewustwording. En die impact is misschien nog wel waardevoller dan de 754 peuken die ze hebben opgeraapt.

.

Geschreven door: