in de Krant

Jeugd op MDT-schrijfreis met Humphrey Ottenhof

Hoe leuk is het om je eigen werk terug te zien in een krant of in een boek?’

LIEMERS – Al tientallen jaren zit de Westervoortse auteur Humphrey Ottenhof in het vak. Schrijven is voor hem niet alleen iets wat hij op school leerde, maar iets waar hij plezier uit haalt.

Al eerder bracht hij eigen werken uit, maar dat is niet alles waarmee hij zich bezighoudt. Naast zijn eigen passie voor dichten en creatief schrijven deelt hij zijn plezier graag met anderen. Ottenhof is dan ook zeker niet onbekend met het geven van cursussen als ‘hoe maak ik een eigen kookboek?’ en sloeg al eerder de handen ineen met Anny Huuskes voor een gedichtenkwartetspel voor de Westervoortse jeugd. Na de leuke ervaring vroeg hij zich dan ook af: kan ik niet nog iets anders voor HOPE-XXL doen? Dat is het begin van de MDT-schrijfreis

Creatief schrijven

Eerder is er in het kader van MDT al een schrijfproject aan jongeren aangeboden in samenwerking met de Liemers Helemaal Goed Courant. Zij konden als onderdeel van hun traject bij Maatschappelijke Diensttijd stukken schrijven die werden gepubliceerd. “Dat bieden we nog steeds aan. Maar deze schrijfreis is zoveel meer. Met creatief schrijven kun je alle kanten op. Het moet een nieuwe vaardigheid zijn waar ze plezier uit halen,” aldus Ottenhof. 
MDT-reizen zijn projecten die al volledig uitgewerkt en vastgesteld zijn. Jongeren kunnen zich hiervoor inschrijven als een bepaalde reis ze trekt. Zo weten ze van tevoren precies waar ze aan toe zijn, omdat ze al weten wat er van ze verwacht wordt. MDT-coaches bedenken dan samen met partnerorganisaties hoe de MDT-uren zullen worden ingezet. Hoe wordt de schrijfreis nou vormgegeven?  Ottenhof: “Stel je voor dat we aan de slag gaan met een les: hoe schrijf ik een liefdesbrief? Dan bespreek ik natuurlijk eerst dingen als de eisen die daaraan verbonden zitten met de jongeren. Vervolgens zijn ze daarmee dus eigenlijk een middagje aan het uitproberen. Ze kunnen dan ook aan mij en aan elkaar om een tweede paar ogen vragen, en zo leren ze. Daarna duurt het twee weken tot de volgende bijeenkomst. Het is de bedoeling dat ze voor die tijd hun stuk af hebben en per e-mail hebben opgestuurd. Zo leren ze iedere cursusmiddag weer iets nieuws.”

Proeftuintje

Mooi zou natuurlijk zijn als de deelnemers die ervaring ook meenemen en in de praktijk brengen. “Dat is natuurlijk ook de bedoeling,” geeft Ottenhof aan. “Hoe leuk is het om je eigen werk terug te zien in een krant of in een boek? In Westervoort werken we bij de creatieve kring bijvoorbeeld aan een dichtbundel. Als leerlingen een aardig stuk kunnen schrijven, kunnen ze daar heus aan meedoen. Denk bijvoorbeeld ook aan schrijfwedstrijden die kleine uitgeverijen vaak organiseren om jong talent te ontdekken. Wat wij hier doen is maar een proeftuintje. Het is de bedoeling dat ze hun vleugels uitslaan.”

Geschreven door: