in de Krant

Een MDT-update van Liemers College Zonegge

Tachtig uren hebben zij zich ingezet voor de mensen om hen heen, soms dichtbij en soms iets verder weg, en hebben zij gewerkt aan hun eigen talentontwikkeling. Vorig jaar, nog als tweedeklassers, namen zij voor hun MDT deel aan Project de Liemers. Tijdens deze week gingen zij op zoek naar de Liemerse identiteit, door middel van onder andere een fietstocht, een bezoek aan het Liemers Museum en het afleggen van een kunstroute. De overige uren mochten deze leerlingen besteden aan een schoonmaakdag op een sportpark, of het inmiddels welbekende MDT-project ‘Wijkparade’. De leerlingen die het MDT leuk vonden, kregen dit schooljaar de kans om in hun derde jaar nóg een keer mee te doen. Het MDT zag er dan wel iets anders voor ze uit: ze mochten de tachtig uren namelijk dit keer helemaal zelf invullen met een iets meer verdiepend karakter dan het voorgaande jaar.
De derdeklassers gingen direct enthousiast aan de slag, en er ontstonden al gelijk mooie ideeën. Zo waren er leerlingen die vorig jaar hebben geholpen bij het schoonmaken van een sportpark (waarbij de helft van de dag bestond uit het organiseren van een sport- en spelactiviteit en deze uitvoeren) en daar graag op door wilden gaan. Deze leerlingen hebben toen ervoor gekozen om meerdere bijzondere gymlessen te gaan organiseren voor basisschoolleerlingen. Een ander voorbeeld is Roan, die al eerder in deze rubriek is verschenen. Roan is het afgelopen half jaar eens per week naar basisschool de Lindenhage gegaan om daar de kinderen van groep 4, 5 en 6 te helpen met onder andere rekenopdrachten. Enerzijds hielp hij hier de kinderen en leerkrachten natuurlijk ontzettend mee, maar anderzijds heeft hij hier zelf ook veel van geleerd! Daarnaast zijn er ook nog MDT’ers geweest die het dichter bij huis hebben gezocht, door bijvoorbeeld training te gaan geven aan een jeugdteam bij hun eigen voetbalclub.
Kortom, de MDT’ers van locatie Zonegge zijn goed bezig en de meesten zullen binnenkort hun certificaat in ontvangst kunnen nemen. Als dat eenmaal zo ver is kan de blik vooruit naar de (inmiddels niet meer zo) nieuwe tweedeklassers die dit jaar voor hun MDT meedoen aan project De Liemers. Na de grote successen van de voorgaande jaren vindt deze week dit jaar uiteraard ook weer plaats. Alle tweedeklassers mavo van locatie Zonegge zullen zich wederom een week lang onderdompelen in de regio waar zij (bijna) allemaal vandaan komen, maar misschien helemaal niet zoveel vanaf weten. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Laten we hopen dat deze projectweek de leerlingen dusdanig enthousiasmeert dat een grote groep net als de toppers van dit jaar besluit in hun derde jaar wéér mee te doen.

Geschreven door: