in de Krant

Isis en Marit verblijden bewoners van Liemerije

ZEVENAAR – Via Hope-XXL zetten de 13-jarige jongeren Isis Giroldi en Marit Stevens van Liemers College Heerenmäten zich in voor een Maatschappelijke Diensttijd (MDT)-project. Onder begeleiding van een MDT-coach verrichten ze tachtig uur vrijwilligerswerk./

Hope-XXL biedt jongeren de vrijheid om zelf te kiezen waar ze vrijwilligerswerk willen doen en op welk gebied zij zich willen ontwikkelen, met als motto “Jong Geleerd is Jong Gedaan”. Een van de partners van Hope-XXL is Liemerije Zevenaar, waar de bijdrage van Isis en Marit opvalt.

De activiteiten van de jongeren variëren van het organiseren van een high-tea tot het verzamelen van prijsjes voor bingo en assisteren bij een beautyochtend, tot eenvoudige wandelingen. Ze brengen niet alleen vreugde aan de bewoners, maar halen hier zelf ook plezier uit. Marit deelt: “Ik wil graag mensen en de maatschappij helpen en ik heb daar ook wat voor over.” Isis voegt hieraan toe: “Ik vind het ook leuk om ze blij te maken en een leuke dag te geven.”

Naast de vreugde die het brengt, is het MDT-project ook leerzaam en uitdagend voor de jongeren. Zo bracht het voorbereiden van een kerst high-tea extra verantwoordelijkheid met zich mee, waarbij Isis een groot deel van de voorbereiding op zich nam. “Ik stond vanochtend al om zeven uur in de keuken om de laatste hapjes af te maken,” deelt ze met een trotse blik, terwijl ze de hapjes uit haar tas haalt en op tafel zet. “Ik heb geleerd om activiteiten te organiseren en me aan te passen, zodat iedereen mee kan doen. Ook heb ik geleerd om samen te werken met klasgenoten en flexibel te zijn.”

MDT-coaches en activiteitenbegeleiders benadrukken de blijdschap die de jongeren brengen met hun inzet. De hartverwarmende observaties worden bevestigd door enthousiaste reacties van de bewoners na de activiteiten. Marit beschrijft haar gesprekken met bewoners: “Ze hadden genoten en de reacties waren allemaal heel enthousiast. Dat vind ik heel speciaal en ik ben erg blij dat ik iets voor hen kan betekenen.” Isis deelt haar ervaring met de waardering van bewoners: “Ze laten hun waardering op andere manieren merken. Ze pakken bijvoorbeeld mijn hand vast of zeggen dat ze het zo fijn vinden dat ik er ben.”

De positieve impact van het werk van de jongeren wordt met blijdschap ontvangen binnen het verzorgingstehuis. De samenwerking tussen Hope-XXL en verzorgingstehuis De Liemerije, waarbij jongeren zoals Isis en Marit vrijwilligers werk doen, toont niet alleen de essentie van hun aanwezigheid voor de bewoners, maar ook de waarde voor de jongeren zelf.

Zo is vrijwilligerswerk niet alleen van belang voor de maatschappij, maar is het ook een persoonlijke groei-ervaring die zij de rest van hun leven mee zullen nemen en door zullen geven.

Geschreven door:

Op de hoogte blijven?

Meld je dan eenvoudig aan voor de HOPE-XXL/MDT Nieuwsbrief!

    HOPE-XXL © Alle Rechten voorbehouden

    Website door: Mediabrouwers!