in de Krant

Zondagsontbijt bij Thuvine door leerlingen van Candea College

DUIVEN – Zondagochtend lekker uitslapen en bijkomen van de hele week naar school gaan? Dat is niet wat enkele leerlingen van het Candea College dachten. In het kader van hun Maatschappelijke Diensttijd (MDT) stonden Hanneke, Mila, Nylah, Tessa en Tamar juist extra vroeg op om een heerlijk ontbijt te maken voor één van de huiskamers bij Thuvine in Duiven. Om 07:15 waren ze al bij Thuvine om hun handen uit de mouwen te steken.

Vooraf werd uitvoerig gediscussieerd over het boodschappenlijstje en wat er gehaald moest worden. Uiteindelijk waren ze eruit. Het zouden zelfgemaakte croissantjes worden, een eitje, kwark met verse vruchtjes, verse jus d’orange en brood met zoet en hartig beleg.

Daarna kwam de taakverdeling, wie ging wat doen? Terwijl een groepje naar de winkel ging voor de boodschappen bleven er een paar bij Thuvine om de sinaasappels te persen en croissantjes te rollen. En nadat de leerlingen terug waren van het boodschappen doen konden de tafels gedekt worden, waarna de ouderen aan konden schuiven.

Tijdens het eten ontstonden mooie gesprekken over wat jongeren zo al deden doordeweeks en wat hun motivatie was om te helpen bij zo’n overheerlijk ontbijt. De jongeren hebben veel geleerd die dag, niet alleen hoe je een ontbijt klaar maakt en hoe de ouderen vroeger hebben beleefd, maar ook dat ouder worden niet vanzelfsprekend is en dat je inlevert. Het kan zijn dat je gehoor of zicht nodig hebt, maar uiteraard ook dat je hulp nodig hebt bij bepaalde dingen, zoals ontbijt maken. Gelukkig sprongen de jongeren maar al te graag in om te helpen met het smeren en snijden van het brood, het pellen van het eitje en inschenken van drinken.

Geschreven door: