in de Krant

MDT-coaches verkennen persoonlijkheden tijdens trainingsdag in Arnhem

Op 10 september verzamelden negen MDT-coaches zich op de woonark Gaudi aan de Rijn in Arnhem voor een trainingsdag met als thema: “Ken jezelf en elkaar als MDT-coach”. Tijdens deze bijeenkomst stonden persoonlijke ontwikkeling en teamdynamiek centraal. Voorafgaand aan de dag hadden de coaches een DISC-analyse ingevuld, een persoonlijkheidstest die inzicht geeft in gedragsstijlen. De resultaten hiervan werden in de groep besproken, met als doel elkaars sterke punten en valkuilen beter te leren begrijpen om zo elkaar nog beter aan te kunnen vullen.

De dag begon ontspannen met een persoonlijke introductieronde, waarin iedere coach deelde waar hij of zij als kind blij van werd. Dit zorgde direct voor een open sfeer, waarna het gesprek zich verplaatste naar een dieper onderwerp: de innerlijke motivatie achter het werk als MDT-coach.

Na deze ronde volgde een uitleg over de DISC-analyse, een model dat verschillende gedragsstijlen in kaart brengt. De coaches kregen de ruimte om hun eigen en elkaars persoonlijkheidsprofielen te bespreken, waarbij ze zich verder konden verdiepen in  hun eigen en elkaars sterke punten en uitdagingen. De DISC-analyse bracht bij veel van hen overeenkomsten aan het licht, vooral op het gebied van gedragskenmerken. “Ik vond het mooie inzichten,” vertelde Lars. “Vooral de sociale aspecten sprongen eruit, wat ook echt past bij ons beroep. Het helpt ons niet alleen om elkaar beter te begrijpen, maar ook om ons werk met jongeren effectiever te doen.”

De setting op woonark Gaudi droeg bij aan de informele sfeer van de dag. De woonboot, leuk ingericht met unieke elementen, bood een rustgevende omgeving. Tijdens de besprekingen waren er momenten van luchtigheid, zoals wanneer Lars of Roan, beide MDT-coach, tussen de gesprekken door met een verrekijker naar buiten keek en enthousiast riep: “Ik zie een vogel!” Dit zorgde voor ontspanning en een glimlach bij de groep.

Suzan Blaauw en Susan Kluitman, de trainers die de sessie begeleidden, waren onder de indruk van de groep. “Vanaf het eerste moment dat we deze groep coaches samen zagen, hadden we zoiets van: wauw, wat een tof om met hen te zijn. Dat deze jonge mensen dit doen, jongeren begeleiden en voor de klas staan, is echt inspirerend,” aldus Susan.

De dag eindigde met het gevoel dat de coaches niet alleen meer inzicht hadden in zichzelf en elkaar, maar ook met een versterkt teamgevoel terugkijken op een geslaagde bijeenkomst. De informele, ontspannen sfeer op woonark Gaudi zorgde ervoor dat er ruimte was voor reflectie, maar ook voor plezier.

 

Geschreven door: